ATİLLA İLHAN II
- 27 Kas 2022
- 2 dakikada okunur
Attila İlhan’ı bir sayfada anlatmak mümkün değil, sayfalarca hakkında yazılanlar bitmez. Nurullah Ataç “Bir Ozan” başlığı altında yazarın “Cabbar oğlu Muhammet” adlı koçaklaması hakkında yazmış.
“Cumhuriyet Halk Partisi ozanlar yarışmasına gönderilmiş şiirler arasında seçimde görevlendirilmiş. Behçet Kemal Çağlar şiirleri okumuş, onlar da dinlemiş
“Rivayet şöyledir kim; Dumanlı bir güz akşamı Şu mor dağlar efendim Destur demiş de yürümüş, Silkinip kalkmış ayağa.”
Şiiri dinlediklerinde şairi tanımıyorlarmış, sekiz üyeden altısı ikincilik için ödül vermiş. (1)
Asım Bezirci de “Attila İlhan” başlıklı yazısında, “Henüz yirmi bir yaşında, adını çok kimse duymamışken 1946 CHP Şiir Yarışması’nda ikinciliği kazanan Attila İlhan, şair bir babayla roman meraklısı bir annenin çocuğu” imiş diyerek “İlhan’da diğer şairlerde görünmeyen hayal genişliği su yüzüne çıkar” diye şairi anlatmış. Yazısının sonunda ise “İlhan’ın şiir serüveni toplumcu şiirimize olduğu kadar, bireyci şiirimize de yeni boyutlar kazandırmıştır.” Demiştir. (2)
Bir yazarı, okudukları besler, okudukça yazar Attila İlhan edebiyatsever bir aile ortamında büyümüş. Ortaokul üçte Nazım Hikmet, Şolohov, Gorki, Reşat Enis, Aka Gündüz ve Mahmut Esat Karakurt gibi yazarların eserlerini okumuş. (3)
Sekiz yıl Demokrat İzmir gazetesinin başyazarlığı ve genel yayın yönetmeliği görevlerinde bulunmuş.
Attila İlhan, Olumlu yaklaşım başlıklı yazısında “babamın divan şiirine düşkünlüğünü, şurada burada yazmışımdır, burnumu politikaya soktuğum için okuldan kovulduğum o savaş yıllarında kışları onun kaymakamlık ettiği kasabalarda olurdum. Dışarda inanılmaz irilikte bir ay gâvurdağlarının üzerine mavi bir kan gibi dökülür, çakallar evimizin bahçesine kadar inerdi. Ben gaz lâmbasının ışığında, Nedim’den, Baki’den , Fuzuli’den şiirler okurdum ona.” Diye babasını ve o yıllarını anlatmış.
Devam ederek “12 mart sonrasının en karanlık günlerinde durumu anlatan bir şiir yazmayı tasarlayınca, ben bu sesi kullanmayı düşündüm.” Der. Bin yıllık Türk şiirinin sesini sürdürebilir miyim?” Diye sorarak tutuklunun günlüğü kitabından “bulut günleridir” şiirini aktarır. (4)
“bulut günleridir/akar uykular dumanlı sular gibi kuytu göllerde salınır rüyalar gibi kırık aynalarda balkısa da gün kızıllığı/kanma bastırır tamtamlarıyla karanlık yamyam korkular gibi vampirler okşar yalnızlığını ipek baykuşlar büyür uğuldar damarlarının ağacı ıssız korular gibi”
Hasan OKURSOY 20 Kasım 2020 Yelki
Kaynak; (1) Nurullah Ataç, Ulus, 17 Şubat 1948, (Atilla İlhan’ın Korkunun Krallığı şiir kitabının sonundaki eklerden), Bilgi Yayınevi 3.Basım Ekim-1935 s.127. (2) Age. s. 148,159 (3) Emil Gülcan, Türk Edebiyatının Kasketli Kaptanı Atilla İlhan ve Şiirleri, 15 Haziran 1014 Listelist. (4) Attilâ İlhan, Bütün şiirleri 11, Ayrılık Sevdâya Dâhil, ekler bölümünde (olumlu yaklaşım, politika, 8 Ağustos 1976) s.165,166.
